The geography of Long Island’s rolling hills presented an early design challenge to suburban builders and planners, resulting in a plethora of uniquely situated properties engaging with hillsides and slopes. For “Hidden Hills”, we maximized the outdoor space by nestling the proposed pool and spa into a 20’ vertical slope. Where many designers may have opted for the easy road and put the pool on the more level lower lawn, Bayview Landscape Architecture saw an opportunity to take an otherwise negative of the property and turn it into an amazing natural pool environment. For slope stabilization, Long Island boulders where expertly stacked to prevent erosion as well as facilitate circulation around the pool. To account for the change in topography and create depth, the wall is stepped back in the middle to accommodate planting beds that soften the large boulders. Plant varieties were selected due to seasonal sequence of bloom times, flower color and textural differences so they were successful even when not in bloom. Large existing trees were maintained on top of the slope to take advantage of the neighbor-screening already in place. The combination of bluestone and travertine are the perfect compliment to the classic architecture and details on the home for a truly harmonious indoor / outdoor experience. The infinity spillway from the pool toward the house is enjoyed from all the windows along the back of the residence and the white noise provides an amazing tranquility when enjoying dinner at the large table or a cocktail at the outdoor bar.